Neodposlano pismo iz dvoletnega pripora na Povšetovi pred 3 tedni

Dragi prijatelji,

Hvala, ker ste mi prijatelji in hvala, ker mi stojite ob strani. Hvala, ker mi verjamete. Za menoj in za mojimi najbližnjimi so težki dnevi. Natančno kdaj so se začeli ne vem, vem pa da je gonja zoper mene kulminirala 22. decembra leta 2014, ko mi je policija najprej odvzela prostost, kasneje, v večernih urah, pa je direktor NPU dal še navodila tožilstvu in preiskovalnemu sodniku, kaj naj delajo. Pričakovanje kakršnegakoli poštenega postopka v naslednjih mesecih je bilo zaman. Še več, našli so se posamezniki, ki so me dodatno obremenili z nebulozami o spiskih za fentanje in z nebulozami o mojem ravnanju s sodelavci. Vsklajenost je bila popolna, ostal sem sam z najožjo družino.

Ta navodila mi še dandanes krojijo usodo. Hvala Bogu, da  mi je usoda pripeljala v pomoč odvetnika Hribernika, ki mi je že po prvem razgovoru verjel in se odločil, da zastavi svojo besedo in delo za mojo svobodo. Ne najdem pravih besed zahvale za to.  In hvala Bogu, pojavili ste se vi, ki ste mi verjeli in me podprli. Lahko le rečem, da so mi vaše vzpodbudne besede velikokrat pomenile edino tolažbo v urah, ko so se nad mojo usodo nabirali le še najbolj grozeči črni oblaki.

Ob takih trenutkih sem se vsakič spomnil poti na Dob, ko smo spremljali g. Janšo na prestajanje krivično dosojene zaporne kazni. Na prenekaterem mestu ob poti sem videl plakat “Danes Janša jutri ti”. Kako hitro sem spoznal preroškost teh besed. In kako hitro sem spoznal, kako zelo potrebujemo Odbor 2014. Na srečanjih Odbora smo se spoznali in na srečanjih Odbora smo ugotavljali krivice, ki jih je in jih še vedno povzroča sodstvo. Iskrena hvala vsem, ki ste na shodih Odbora seznanjali javnost z mojim primerom. Niti pomisliti si ne upam na to, kaj vse bi bilo drugače, če teh opozarjanj ne bi bilo.

Kaj naj drugega rečem, ponovno, kot hvala za vašo vero v mojo nedolžnost. Ni lahko zagovarjati tega, še zlasti potem, ko se je represivni in pravosodni aparat, z asistenco javnih medijev, tako silovito in brezkompromisno odločil, da sem kriv. Pa vendar je resnica edino ena: poplnoma nedolžen sem. Pa saj  je to sedaj vidno že od daleč, pa vendarle aparat ne popušča. Še vedno velja to, kar se je na zadnji razpravi zareklo tožilki:”nekaj zagotovo obstaja”. Nehote je prazaprav razkrila celotno ozadje. Državni aparat s policijo in sodiščem (tožilstvom) izvaja t.i. “fishing”: nekaj mu bomo zagotovo dokazali. Mrežo je vrgel direktor NPU dne 22. 12 2014 v večernih urah, ko je javno, na komercialni televiziji, rekel, da sem umor storil jaz, da sem se skrbno pripravil, si kupil pištolo, se odpeljal na kraj umora in ustrelil sedaj pokojnega Jamnika. Glede časa prihoda na mesto tragedije pa je dejal, da so vsi vedeli, kdaj da pride tja Jamnik. Vsi? Tudi on? Ali je ta podatek (19:38) izvedel od sodelavcev Kemijskega inštituta ali od “zunanjih prišepetovlcev”? Torej ima naša policija odlično startno točko za pričetek poštene preiskave tega mafijskega umora.

Pa naj se vrnem nazaj k čisto navadnemu vsakdanu, k čisto navadni želji po preživetju pripora in vrnitvi nazaj na Kras.

Dragi prijatelji, hvala za vaše neomajno zaupanje in podporo. To mi daje  prepotrebno moč za nadaljevanje tega boja z mlini na veter. Vendar se mi zdi, da se vetrič, ki sedaj pihlja, krepi in ojnice v mlinih na veter že močno škripljejo.Vetrovi, sem prepričan, bodo kmalu postali tako močni, da se bodo morali mlini na veter ustaviti ali pa se bodo celo sesuli sami vase. Potem bo ponovno zapihljal tisti prijetni vetrič od juga poleti, ko človeku prija senca pod orehom in tista prijetna burja, ki nam pozimi st’ri, da postane domače ognjišče vir vsega lepega, toplega in dobrega.

Upam, da bosta Pravica in Resnica kmalu nehali zardevati in da se kmalu srečamo zunaj.

Lepo pozdravljeni in

Bog varji nam Deželo                                  Milko Novič

Vesel Božič in vse dobro v novem letu vam želim. 

Ljubljana, 24.12.2016 

To pišem skoraj  polni dve leti po tistem, ko so me "obsodili" na dve letni pripor 

Pripis - Uredniški komentar !

Spoštovani komentatorji,

pri komentiranju  tega pisma vas  prosim, da  vsaj  za Božič  zakopljemo ideološke sekire o ekonomski plati slovenske tranzicije, kajti mnogo važnejša je pravosodna sfera tranzicije, ki je začela svojo rakavo pot z umorom Ivana Krambergerja. In se do danes ni zaključila.

In se danes v letu 2017 nadaljuje z zlorabo slovenske policije in pravosodja za prikrivanje ozadja mafijskega umora. Gre za represivne in pravosodne organe, ki nikoli niso doživeli očiščenja in se ne znajo, ne morejo ali nočejo izviti iz krempljev svojih nekdanjih in še vedno istih nedotakljivih šefov. Ko bo Milko Novič oproščen bo treba zahtevati odstop protagonistov in podpornikov tega hudodelskega načrta: da nedolžnega človeka uporabijo za kuliso mafijskega umora, katerega izvor je v samem jedru Kemijskega (nekoč po Borisu Kidriču imenovanega) instituta.  Ali je h kontaminaciji KI prispevalo tudi njegovo avtorstvo ne bom sodil !  

Primer Novič, če in ko se bo razpletel,  bo ljudem odprl oči. In jih že odpira, čeprav najeti in prostovoljni udbovski agitatorji  tega konstrukta po vaseh na Krasu in »tiskovne agencije« po gostilnah širijo absurdne in izmišljene vesti, da so bili Munchenski forenziki podkupljeni s strani obrambe in sorodnikov Milka Noviča  in da se Milko Novič ločuje. Nič od tega ni res, je pa to znak, da se vojna proti njegovi izpustitvi iz pripora v zakulisju sodnih  krogov in tožilstva nadaljuje. Prav tako ni res, da je Munchenske forenzike izbrala obramba. Obramba je predlagala Wiesbaden. Munchenske forenzike pa je potem izbralo Ljubljansko sodišče. Ne pa obramba, kot napačno (ne da bi se prej pozanimal) razlaga spoštovani poslanec prof. dr. Bojan Dobovšek. Ob tem pa hote ali nehote pozablja na to, da sta izvedenca  obrambe zani forenzik Maštruko iz Zagreba in dr. Čeh z Instituta Jozef Stefan v celoti potrdila munchenske ugotovitve.   

Je pa treba ob tem opozoriti še na nekaj. Odlašanje odločitve U S na drugo pritožbo obrambe, upam da je to le hipotetično, z nerazumljivim ne-odločanjem o zadevi, tlakuje poti  višjemu sodišču za ponovno uvedbo pripora. Bodimo pozorni ! Vse do 11.01.2017 ob 9h ko bo naslednja obravnava se lahko zgodi marsikaj. Nočem širiti panike vendar zlo se dogaja samo po sebi, za pravico in resnico pa se je treba nenehno boriti.  

Zadnja faza tranzicije pred neizogibnim zlomom, je faza  ko prične Ustavno sodišče kršiti ustavo. To se žal dogaja na 25 letnico ustavnosti. Slavni nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek je ob prazniku Ustave rekel tele besede: Ustavno sodišče je živa ustava. Hvala za tako mrtvoudno "živo Ustavo" (ustanovo).  

Mnogo stvari je narobe v Sloveniji, vendar zavedajmo se ene stvari: v JUGI bi nam šlo še mnogo, mnogo slabše in huje. Milkota bi že zdavnaj vzela noč ! Danes Milko jutri TI, pojutrišnjem mi vsi !!! To je tudi logika umirajočega sistema, ki smo mu priča ! Če se temu ne bomo  zoperstavili smo na vrsti vsi: predvsem pa »drugorazredni« in »mali« ljudje. Tudi vsi tist, ki jih nič ne briga, dokler sami ne pridejo na vrsto. 

Nič ni bolj brezperspektivnega kot iluzija in fatamorgana demokracije, v diktaturi je nasprotnik znan in viden ! Predpogoj demokracije in kakršnekoli socialne države  je neodvisno in prečiščeno sodstvo, ki je po metodah dela in celo personalno ostalo nedotaknjeno. S to mehko tranzicijo se žal nekateri (Tine Hribar) celo hvalijo. Kako strašna slepota je človeka – filozofa !  Če je morda filozofija sinonim za »modroslovje« je v primeru Slovenije obrnjeno – bila je in je še vedno sredstvo za zavajanje.  

Pokazalo se je, da sta bila mehka tranzicija in tako opevani gradualizem POT V MOČVIRJE, katerega jedro je Ljubljansko barje z okolico. Močvirje bo treba izsušiti z ljudskim samo - zavedanjem,  samo se nikoli ne bo sposobno regenerirati in očistiti !  

Mirno praznovanje Božiča, vesel jubilejni praznik plebiscita ter srečno novo leto želim vsem dopisovalcem tega bloga !!!

Lep pozdrav,  Vili Kovačič,   državljan K. .